Rijbewijskeuring

Een rijbewijs moet telkens na tien jaar worden vernieuwd; vanaf 65 jaar is deze termijn vijf jaar. Op enkele uitzonderingen na, is het rijbewijs geldig tot de eerste dag van de maand die volgt op uw 75e verjaardag.
Als u uw rijbewijs gaat verlengen, vult u eerst een Gezondheidsverklaring in. Daarna gaat u voor onderzoek naar een zg. keuringsarts. Met de informatie van de arts beoordeelt het CBR of u veilig kunt blijven rijden. De beoordeling van uw Gezondheidsverklaring kan lang duren. Geadviseerd wordt om daarom vier tot vijf maanden voordat uw rijbewijs verloopt een Gezondheidsverklaring in te vullen.

Er zijn twee manieren om uw Gezondheidsverklaring in te vullen. Online via Mijn CBR (met uw DigiD), of op papier. Als u uw Gezondheidsverklaring online invult via Mijn CBR, ontvangen zij direct uw informatie. Ook is het belangrijk dat u een arts kiest die met ZorgDomein werkt. Sinds kort kunnen artsen de resultaten van hun onderzoek namelijk direct met het CBR delen via dit digitale platform. Toch een papieren Gezondheidsverklaring kopen? Dan zijn er een aantal mogelijkheden.

U kunt een papieren Gezondheidsverklaring bestellen via de webshop van CBR. Bijvoorbeeld als u geen DigiD heeft of als u voor iemand anders wilt bestellen. Let op: een papieren Gezondheidsverklaring via de webshop kopen is € 10,- duurder dan digitaal kopen en indienen. Dit zijn extra kosten voor de postverzending en handmatige verwerking van de Gezondheidsverklaring. Betaling gaat via Ideal.

De papieren Gezondheidsverklaring is ook verkrijgbaar bij de meeste gemeenten. Sommige gemeenten rekenen extra administratiekosten voor de Gezondheidsverklaring.

De verklaring moet u éérst zelf invullen en naar het CBR sturen. Binnen 2 weken ontvangt u per post een keuringsverslag en eventueel andere formulieren waarmee u naar de keuringsarts en eventueel specialisten moet gaan. Wacht met het maken van een afspraak voor een keuring tot het moment dat u deze papieren heeft ontvangen.

Na de keuring stuurt u de door de arts ingevulde papieren ook weer naar het CBR. Tip: Maak een fotokopie voordat u het origineel opstuurt naar het CBR.

Daarna kan het ook nog een aantal weken/maanden duren voordat de Verklaring van Geschiktheid wordt afgegeven en u uw rijbewijs bij de gemeente kunt gaan verlengen.

Tip: Heeft u de verklaring van geschiktheid ontvangen en verloopt uw rijbewijs nog niet dan kunt u wachten tot uiterlijk 1 week voor de verloopdatum met het verlengen van uw rijbewijs bij de gemeente.

De kosten van een verklaring variëren in prijs van ongeveer € 30,- tot zo’n € 75,-. Het landelijke maximumtarief is vastgesteld op een bedrag van € 73,20.

Wij verwijzen de KBO en PCOB  leden in Overijssel doorgaans naar Regelzorg, zij keuren in veel plaatsen in Overijssel. Het kan zijn dat er bij u in de buurt ook een ander keuringsarts in de buurt bekend is, daar kunt u  uiteraard dan ook de keuring laten plaatsvinden.

Wanneer u aanvullend verzekerd bent bij het Zilveren Kruis via de KBO of PCOB dan kunt u de nota tot 35 euro declareren bij het Zilveren Kruis. Vraag daarvoor wel naar de factuur.

Regelzorg
Via Regelzorg kan een afspraak worden gemaakt voor een rijbewijskeuring in meer dan 220 locaties in heel Nederland, dus ook bij u in de buurt. U kunt hiervoor een afspraak maken door te bellen naar het landelijke afsprakenbureau 088-2323 300 (tijdens kantooruren), of via de website: www.regelzorg.nl