Stedentrip naar België en Frankrijk

5 september – 9 september 2022

Stedentrip naar België en Frankrijk, o.a. Mechelen, Leuven, Brugge en Lille.

Stedenreis België en Noord-Frankrijk van maandag 5 september t/m vrijdag 9 september 2022

Dag 1

Zwolle – bezoek aan Mechelen – Roeselare Om 09.00 uur vertrekken we vanaf Zwolle, carpoolplaats voorbij het Mercure hotel, Hertsenbergweg, richting Mechelen (België). Onderweg maken we een stop voor koffie met gebak. Vervolgens rijden we naar Mechelen. Bij aankomst is er gelegenheid om de lunch te gebruiken. Na de lunch maken we een stadswandeling met twee gidsen. Laat je meevoeren langs imposante stadspaleizen, historische kerken en pittoreske stadszichten. U bezoekt, afhankelijk van de tijd, de adembenemende Sint-Romboutskathedraal, Hof van Busleyden of het Schepenhuis. Dankzij de levendige en doorspekte verhalen van de gids hebben figuren als Margaretha van Oostenrijk en Keizer Karel V na deze tocht geen geheimen meer voor ons. Na dit bezoek rijden we naar het Mercure hotel in Roeselare waar we vier nachten verblijven op basis van overnachting met ontbijt en diner.

Dag 2

Bezoek aan Ieper met Flanders Fields Museum en bustoer Ieperboog langs de begraafplaatsen Vandaag staat Ieper en omgeving op het programma. Allereerst brengen we een bezoek aan het Flanders Fields Museum. Het museum brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de West-Vlaamse frontstreek tot leven. Het is gevestigd in de heropgebouwde Lakenhallen van Ieper, een belangrijk symbool van oorlogsleed en van wederopstanding. Vanuit die symbolische huisvesting schenkt het museum ook grote aandacht aan het hedendaagse landschap als een van de laatste tastbare getuigen. Tijdens het bezoek met audioguide (en na de beklimming van 231 extra treden) kun je vanaf het gerestaureerde Belfort uitkijken over de stad en de omliggende slagvelden. De lunch is op eigen gelegenheid in Ieper te gebruiken. Vervolgens gaan we met een Nederlands sprekende gids een bustoer, de zogenaamde Battlefield Tour, maken. Op Iepers grondgebied bevinden zich ongeveer 75 Britse begraafplaatsen, die onderhouden worden door de Commonwealth War Graves Commission. Na dit indrukwekkende bezoek rijden we terug naar ons hotel in Roeselare.

Dag 3

Bezoek aan Lille met stadswandeling en Palais de Beaux Arts Na het ontbijt vertrekken we naar Lille. Bij aankomst wordt onder leiding van een Nederlands sprekende gids ( mits beschikbaar) een wandeling door de stad gemaakt. We zien de charmantste wijk van Lille, waar architectuur, winkels en musea ons zullen verleiden!

Al wandelend door de straten en pleinen ontdek je het erfgoed, de geschiedenis en de “levenskunst” van de stad via de belangrijkste bezienswaardigheden en monumenten: het Palais Rihour, het centrale plein, de oude beurs, het operagebouw, de kamer van Commerce, de kathedraal Notre-Dame de la Treille.

Na de rondleiding is er tijd om de lunch te gebruiken. Na de lunch staat een bezoek aan het Palais de Beaux Arts (Museum van Schone Kunsten) op het programma. Vanwege de omvang van de permanente collectie wordt het Palais des Beaux-Arts van Lille beschouwd als het tweede algemene museum van Frankrijk, net na het Louvre. Het museum is gebouwd van 1885 tot 1892. Het is een karakteristiek voorbeeld van de monumentale architectuur aan het einde van de 19e eeuw. Na een totale herinrichting in 1997 zijn op de 22.000 m² van het museum vooraanstaande collecties ondergebracht van Europese schilderkunst (Rubens, Van Dyck, Goya, Delacroix, enz.); enkele belangrijke werken die de 19e -eeuwse Franse schilderkunst vertegenwoordigen (Bélisaire van David, L’après-dîner à Ornans van Courbet en Le Sommeil van Puvis de Chavannes); een belangrijk kabinet met tekeningen (waaronder 40 schetsen van Rafaël); een beeldengalerij (Carpeaux, Rodin, Claudel) en keramiek uit de 17e en 18e eeuw. Het museum beschikt eveneens over een vijftiental 18e-eeuwse maquettes van Noord-Franse en nu Belgische vestingsteden.

Na dit bezoek rijden we terug naar ons hotel in Roeselare.

 

Dag 4

Bezoek aan Brugge met rondvaart en stadswandeling Na het ontbijt brengt de chauffeur ons naar Brugge, ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. De historische binnenstad werd in 2000 door UNESCO opgenomen op de werelderfgoedlijst. Het middeleeuwse stratenpatroon, de fraaie grachten, verstilde hofjes en monumentale gebouwen maken Brugge tot een unieke trekpleister. Na aankomst is er vrije tijd om, bijvoorbeeld, een kopje koffie te drinken. Vervolgens maken we een rondvaart over de Brugse reien. De lunch is wederom op eigen gelegenheid. Na de lunch staan de gidsen klaar voor een stadswandeling door Brugge. Je hebt ook nog even vrije tijd om zelf de stad te verkennen of heerlijk te genieten op een van de vele terrasjes. Dan terug naar ons Hotel Mercure.

Dag 5

Bezoek aan het Ursulinenklooster, bezoek aan Leuven en de terugreis Na het ontbijt en het inladen van de koffers rijden we naar Waver, naar het Ursulineninstituut, een verbogen parel van de art nouveau. We worden ontvangen met een kopje koffie met vlaai. Vervolgens gaan we onder leiding van meerdere gidsen een wandeling door het klooster maken. De wintertuin was anno 1900 een unicum in zijn katholieke context en blijft tot vandaag verrassen met zijn feeërieke licht- en kleurspel. We verlaten Waver en rijden naar Leuven waar op eigen gelegenheid de lunch kan worden gebruikt. Vanuit Leuven rijden we richting Zwolle. Onderweg genieten we nog van een 3-gangen diner, waarna we in het weekend kunnen nagenieten van een prachtige, indrukwekkende vakantiereis.

Wij nodigen u hierbij graag uit voor deelname aan de 5-daagse stedenreis naar België en Noord-Frankrijk van 5 september tot en met 9 september 2022

Beknopte informatie over het programma:

Dag 1: Busreis naar Mechelen. Stadswandeling met gidsen. Dag 2: Ieper: bezoek aan het indrukwekkende museum ‘In Flanders Fields’ en een bustoer over de velden waar in de 1e Wereldoorlog enorm is gevochten. Dag 3: Bezoek aan de Noord-Franse stad Lille met een stadswandeling en bezoek aan het Museum van Schone Kunsten.Dag 4: Brugge, met een rondvaart en een stadswandeling.Dag 5: Terugreis met bezoek aan de wintertuin van het Ursulinenklooster in Waver. Dag 5: Afscheidsdiner in Nederland.

Het uitvoerige reisprogramma staat op de websites van de KBO en de PCOB, maar sturen wij u op verzoek graag toe, of krijgt u deze via de mail. Het is een unieke reis omdat we deze als Reiscommissie van de KBO-PCOB Zwolle zelf hebben samengesteld. Bij voldoende deelname aan deze reis naar historische steden zorgen wij voor een informatie- en kennismakingsbijeenkomst op 22 augustus a.s. De prijs van deze reis is € 560,= per persoon. Hierin zijn begrepen: vier hotelovernachtingen, het vervoer in een Comfort Class bus, fooien, reserveringskosten en het afscheidsdiner. De kosten van de stadswandelingen/rondleidingen, bustoer Ieperboog, rondvaart Brugge en entree van twee musea zijn € 68,= p.p. De reissom is gebaseerd op half pension en logies op een tweepersoons kamer. U kunt zich opgeven voor de voorlopige deelnemerslijst. Zodra wij zeker weten dat de reis doorgaat, krijgt u van ons nadere informatie. Graag opgeven bij onderstaand lid van de reiscommissie. Dit kan door het aanmeldingsstrookje bij hem te bezorgen, deze gegevens te mailen (voorkeur) of de gevraagde gegevens telefonisch door te geven.

De reiscommissie, Willy Smit – Femmeke Weijenberg – Bert Holthof – Hans Dekker.

———————————————————————————— ————-

Opgeven bij: Hans Dekker, Middelweg 267, 8031 DA Zwolle. E-mail: dekkerhj@ziggo.nl / telefoon 06-51 82 33 09.

Aanmelding 1e persoon: Lid KBO of PCOB ja/nee

Naam:

Adres:

Telefoonnummer en e-mailadres:

Naam en telefoonnummer contactpersoon, in geval van nood:

2e persoon: Lid KBO of PCOB ja/nee

Naam:

Adres:

Telefoonnummer en e-mailadres:

Naam en telefoonnummer contactpersoon: