Voorlichting en gespreksvoering rondom thema: “Sterven zoals je bent”

Voorlichting en gespreksvoering

Op vrijdag 18 november  2022 is er in Parkzicht een bijeenkomst

De middag begint om 14.00 uur; zaal open om 13.30 uur.

Ontzorg Jezelf Zwolle biedt comfortzorg d.m.v. voorlichting en gespreksvoering rondom het thema: ‘Sterven zoals je bent.

Hiermee worden mensen uitgenodigd na te denken over zichzelf en over het vormgeven van eigen wensen en verlangens m.b.t. leven en sterven. Ontzorg Jezelf Zwolle faciliteert het vergroten van de eigen innerlijke ruimte door de dood doodgewoon bespreekbaar te maken.

In de voorlichting ligt de nadruk op het geven van inzicht in de mogelijkheden en de onmogelijkheden rondom sterven. Waarover moet je nadenken, wat wil je wel en wat wil je niet? Wat kan wettelijke gezien wel en wat kan niet? Tot hoever mag de medische zorg gaan? Waar ligt voor jou de grens? Wat is het verschil tussen palliatief en terminaal? Hoe communiceer je jouw wensen met je naasten en met de zorgverleners? Hoe sluit je jouw leven goed af?

Ontzorgen van jezelf begint met het regelen van alle praktische zaken. Maar hoe kun je deze zaken regelen zonder dat je weet wie je bent en wat jij wilt?

Ieder levens(einde)proces bestaat uit vijf spanningsvelden waarin wordt gekeken naar autonomie, leiden of lijden, afscheid, schuld en hoop. Hieraan ten grondslag ligt het middeleeuwse Ars Moriendi model, dat uitnodigt tot reflectie en zingevingsvraagstukken benadert. Hierdoor vergroot de eigen innerlijke ruimte, zodat er vrijheid ontstaat om waarlijk, jouw waardig en bewust te kunnen sterven. Want leven begint pas echt wanneer je doodgaat.

Doodgaan is hard werken aan jezelf. Dit doe je door je bewust te worden van wat belangrijk voor je is, welke waarden jij hanteert en hoe je jouw wensen en verlangens vormgeeft. Bewust worden van jezelf maakt dat je jouw wensen duidelijk communiceert, dat jij de regie hebt, dat jij sterft zoals je bent.

Door doodgewoon te praten over de dood en kennis te hebben van de inhoud van het stervensproces creëer je innerlijke rust en kracht voor de rest van je leven.

Initiatiefnemers van Ontzorg Jezelf Zwolle zijn:

Margriet Kleefstra, lokaal coördinator van stichting ‘Vier het Leven’ en

Lindy Striker, Levens(einde)begeleider & sociotherapeut GGZ ouderen.

Lindy Striker

Ontzorg jezelf Zwolle