Geslaagde Themadag Gelukkig worden we oud..en dan!

17-10 Dinsdag 15 oktober waren ruim 80 leden van KBO en PCOB aanwezig om met elkaar in gesprek te gaan over contacten blijven onderhouden als je ouder wordt

Verslag themadag

De dagvoorzitter, Marjan van der Bent, heette allen van harte welkom waarna de dag geopend werd door Herman Scholte Albers, voorzitter van de commissie identiteit & zingeving van KBO-PCOB Overijssel. Hij gaf aan hoe belangrijk het is dat mensen bij het ouder worden steeds in contact blijven met anderen en daar ook over nadenken hoe dat te blijven doen.

Nan Stevens, emeritus hoogleraar en psychogerontoloog, verzorgde een lezing over verschillende vormen van eenzaamheid. Ieder mens voelt zich wel een eenzaam, ook heeft men ogenschijnlijk wel voldoende sociale contacten. Hoe ga je daarmee om. Hoe ga je in gesprek met mensen die zich eenzaam voelen. Welke vragen stel je en hoe doe je dat. Ze vertelde uitgebreid over de vriendschapscursussen die ze geeft aan ouderen en welke waardevolle gesprekken mensen daarin met elkaar kunnen hebben. De lezing riep veel vragen op, die uitgebreid beantwoord werden door Nan. Nu is het aan de afdelingen van KBO en PCOB om dit onderwerp met de leden te bespreken.

Vervolgens werden drie verhalen uit de praktijk gespeeld door Ria Heshusius en Frans Kemerink.

Na een heerlijke lunch waarin veel gesproken werd over het thema, de lezing en de sketchjes konden de deelnemers een workshop volgen. Er waren vier verschillende thema's, o.a. hoe onderhoud je als mantelzorger contacten, dementie vriendelijke omgeving, armoede en contacten, eigen netwerk en contacten in kaart brengen met het kristallenspel. De dag werd afgesloten met het lied 'het zijn de kleine dingen die het doen'.

Als achtergrond zijn nog de volgende flyers beschikbaar: Levenslijn, Signalen van eenzaamheid, Eenzaamheid in acht en een flits enquête over vriendschap en relaties.